Bespaar in 3 stappen op het huishouden

Het huishouden is een grote kostenpost, er is altijd wel iets waarvoor je weer naar de winkel moet. Van wasmiddel, tandpasta tot zakdoeken, soms vliegt het geld je portemonnee uit. Overzicht houden waar je het allemaal aan uitgeeft kan best lastig zijn. Als je deze 3 stappen volgt bespaar je gegarandeerd geld op je huishoudkosten. Ook vind je in dit artikel concrete tips om nog meer te besparen op het huishouden.

Stap 1: inzicht

Zorg ervoor dat je inzicht krijgt in je uitgaven. Steek je kop niet in het zand want met inzicht en overzicht kun je veel geld besparen. Als het je niet lukt om overzicht te houden, dan lukt het je al helemaal niet om prioriteiten te stellen en de juiste keuzes te maken. Begin met bijhouden wat je precies uitgeeft. Neem daar bijvoorbeeld een week voor en noteer alles wat je hebt uitgegeven, en ook waarmee (cash, pinpas of creditcard) en waaraan: eten, boodschappen, broodje bij de bakker, koffie op het station of een krant bij de kiosk. Noteer dit allemaal nog op dezelfde dag, anders verlies je snel het overzicht. Deel de uitgaven op in kleine categorieën. Dus niet ‘boodschappen’, maar: eten, lekkers, schoonmaakmiddelen, roken, kleding, cadeaus enz.
Misschien vind je het even een rotklus, maar het levert je straks écht geld op. Het geeft je inzicht waar een eventuele ‘lek’ zit in je uitgaven. Je kunt ook zien of je veel impulsaankopen doet, dingen die je niet had begroot of gepland. Dit geeft inzicht in je uitgavenpatroon en naar aanleiding daarvan kun je een aantal actiepunten voor jezelf bedenken waardoor je geld bespaart.

Voorbeelden van actiepunten
– Ik neem lunch van huis mee naar mijn werk.
– Ik maak een lijstje voor de supermarkt en ga nog maar één keer in de week.
– Ik koop geen dure koffie meer op het station.

Schrijf achter deze actiepunten wat het je bespaart per maand en per jaar, dat helpt om je er ook daadwerkelijk aan te houden.

Stap 2: een vast weekbedrag

Nu je inzicht hebt verworven in je uitgavenpatroon kun je gaan budgetteren. Neem je inkomsten en trek daar alle vaste lasten van af (ook aflossingen en dat wat je per maand spaart). Het restant deel je door 4,5 omdat de ene maand vier weken heeft en de andere maand vijf weken. Dat is het bedrag dat je maximaal per week kunt uitgeven. Verdeel dat weekbedrag vervolgens in categorieën: een bedrag voor boodschappen, een bedrag voor kleding, een bedrag voor leuke dingen enz. Kijk wat voor jou prioriteit heeft en pas daar de verdeling van het bedrag op aan. Je kunt dat bedrag eventueel wekelijks opnemen en in verschillende vakjes in je portemonnee doen, maar dat werkt alleen als je echt alles cash betaald. Dit geeft overzicht en duidelijkheid en je zult niet snel meer te veel uitgeven zonder dat je het door hebt.

Stap 3: met het hele gezin

Geld besparen en bezuinigen in het huishouden is iets wat het hele gezin aangaat, betrek ze er dus ook bij. Voor kinderen begint bewustwording over geld en uitgaven bij de opvoeding hierover. Maak er een sport van om samen met de kids zoveel mogelijk manieren te bedenken om zuiniger te leven en die ook waar te maken. Bijhouden wat je daarmee bespaart geeft voldoening en wanneer doelstellingen worden gehaald kun je met het gezin iets leuks gaan doen. Je zult versteld staan van het resultaat. Ga dus aan de slag met een huishoudboekje, of dat nou een mooi notitieboekje is, een Excelsheet of een app voor op de telefoon: zorg dat het bijhouden van de financiën geen vervelende klus is, maar een manier om helderheid en overzicht te krijgen. Maak dat zo leuk mogelijk voor jezelf (gekleurde pennen, gekleurde tabbladen, gezellige notitieblokken, het helpt allemaal). Wanneer je controle hebt over je uitgaven geeft dat een krachtig gevoel.

Besparen op het huishouden tips

* Koken voor de buren
Als je van koken houdt en je hebt toch een gezin te voeden is het weinig moeite om voor één persoon extra te koken. In de hoeveelheid boodschappen merk je dit verschil bijna niet en je kunt op deze manier bijvoorbeeld één of meerdere keren per week op vaste dagen maaltijden maken voor een oude buurvrouw of die alleenstaande zakenman in de buurt. Als je daar bijvoorbeeld per maaltijd vier of vijf euro voor krijgt heb je mooi een extra spaarpotje voor iets wat jij leuk vindt, zoals een weekend weg of een vakantie.

* Gas, licht en water
Zet je apparaten helemaal uit en niet alleen in de stand-by stand, laat laders niet in het stopcontact zitten, doe licht en verwarming uit als je een kamer verlaat. Je kunt tegenwoordig ook een slimme thermostaat aanschaffen via sommige energieleveranciers. Deze laten je precies zien wat je verbruik is en of je voor- of juist achterloopt in vergelijking met je maandelijkse voorschot bij de energiemaatschappij.

De beste manier om geld te besparen is om je uitgaven en inkomsten goed inzichtelijk te maken. Door overzicht te houden weet je snel waar het eventueel ‘misgaat’, en zo kun je het op tijd bijstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *