Besparen en sparen: haal jouw spaardoelen met gemak

Soms is besparen heel noodzakelijk, en soms is het vooral nuttig. Besparen geeft je de gelegenheid om te sparen. Sparen voor de extra’s, sparen voor leuke dingen, sparen voor onverwachte uitgaven of vakanties. Maak er een spel van en je zult versteld staan hoeveel je kunt sparen door te besparen.

Elke kleine bespaar-actie kan al heel wat opleveren. De bedoeling van besparen is heus niet om in te leveren op plezier of levensvreugde. Het is de bedoeling om daar juist aan bij te dragen. Als besparen, als is het maar een kleine dagelijkse actie, een gewoonte wordt zal dat al snel veel opleveren. Zonder dat je daar je broekriem flink voor hoeft aan te halen of alleen nog boterhammen met pindakaas kunt eten. En met dat appeltje voor de dorst kun jij leuke dingen doen zoals een weekend weg of die vakantie naar de zon. De dagelijkse vele kleintjes bij elkaar maken samen een groot bedrag om van te genieten!

5 besparen en sparen tips

1. Kijk voor je iets wilt kopen even op deze website of je het ook met korting kunt aanschaffen. Daarmee kun je al met al flink wat geld besparen.
2. De meeste supermarkten hebben een kooppunten systeem. Je koopt punten voor een bepaald percentage van je boodschappen en krijgt daar veel meer rente op dan je tegenwoordig op een spaarrekening krijgt, bij sommige supermarkten zelfs rond 6%. Je mag het geld opnemen waarneer je wilt (of er in de toekomst boodschappen van betalen). Dat levert al snel een aardig appeltje op voor de dorst, zonder dat je het merkt.
3. Doe al je kleine geld steeds apart in een spaarpot, ook de twee euro munten. Je merkt hier niet veel van en je zult zien dat het behoorlijk wat oplevert. Stort dit kleine geld één keer in het half jaar op een aparte spaarrekening.
4. Maak van de extra uitgaven in het gezin ook echt iets bijzonders. Doe in het weekend iets leuks met het gezin, eet één keer in de week een lekker dessert of laat de kids alleen een cadeautje uitzoeken bij een bijzondere prestatie. De andere dagen en momenten kunnen dan soberder zijn. Kinderen krijgen zo bovendien iets leuks om naar uit te kijken en om dankbaar voor te zijn.
5. Banken kunnen de rentepercentages van veel spaarrekeningen op elk moment wijzigen. Daarom is het handig om regelmatig spaarrekeningen te vergelijken en je bespaarde geld te storten op de rekening waarbij het rentepercentage gunstig is. Als je op een gegeven moment ergens anders meer rente kunt krijgen is het de moeite waard om een overstap te overwegen. Niet om dat te vaak te doen (want overstappen, kost een paar dagen tijd en dat zorgt weer voor renteverlies), maar het kan je zeker geld opleveren.

Motivatie

Zoals gezegd, maak er een spel van en noteer al je besparingen. Koop een leuk schrift of een mooi notitieblok en maak hier je bespaardagboek van. Noteer het geld dat je hebt bespaard doordat je bijvoorbeeld iets met korting hebt gekocht, doordat je een dure koffie op het station hebt weerstaan of doordat je kleingeld opzij hebt gelegd. Stort dit bespaarde bedrag meteen op een aparte spaarrekening. Zo krijg je heel direct inzicht wat het besparen je oplevert en je zult zien dat dit snel oploopt. Je hebt op deze manier meer motivatie om beter op de kosten te letten en te kijken waar je kunt besparen. Zo heb jij jouw spaardoelen sneller bij elkaar dan je had kunnen denken. Onderzoek wijst bovendien uit dat je betere resultaten kunt behalen als je getallen ziet toenemen.

Focus op je winst in plaats van je verlies

Veel vermogende mensen werken met een succesboekje. In vele boeken over geld van succesvolle zakenmensen als T. Harv Eker of Robert T. Kiyosaki kun je lezen dat zij een succesboekje bijhouden. Noteer elke dag aan het einde van de dag minimaal vijf successen, groot en klein. Iets wat goed gelukt is, waarmee je geld hebt bespaard, een compliment wat je hebt gekregen, dat het je gelukt is naar de yogales te gaan of werk dat je goed hebt gedaan. Het leert je om niet alleen op het negatieve te focussen, maar vooral je zegeningen te tellen en daar dankbaar voor te zijn. Zo focus je steeds meer op winst in plaats van op verlies, en dat heeft ook een positieve uitwerking op je financiële situatie.

Meer lezen

Wil je meer lezen over besparen? Hieronder een aantal vlotte en inspirerende boeken om aan te schaffen of bij de bibliotheek te lenen.
* Het slimme budgetboek, Sarah van Wesenbeeck.
* De kleine geld besparen voor dummies, Deborah Taylor-Hough
* Financiële workout, Annemarie van Gaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *