Besparen op boodschappen: 5 gouden tips

Je denkt misschien dat kleine besparingen niet echt uitmaken. Die paar euro meer of minder als je boodschappen doet, hoeveel levert dat nou op? Maar met een paar kleine veranderingen kun je echt veel geld besparen op boodschappen, want vele kleine bedragen maken samen één groot bedrag. Een bedrag dat je kunt besteden aan iets wat je echt belangrijk vindt. Lees in dit artikel hoe je dat aanpakt.

1. Thuis beginnen

Vaak heb je veel meer in huis dan je denkt en kun je best een maaltijd bereiden vanuit producten die je nog hebt in je koelkast, diepvries en voorraadkast. Plan maaltijden eens met zoveel mogelijk ingrediënten die je nog in huis hebt, die voorraadkasten moeten toch een keer leeg en let daarbij goed op de houdbaarheidsdatum. Wat het minst lang houdbaar is gebruik je eerst. Tegenwoordig kun je op internet zoveel inspiratie opdoen wat betreft recepten en ingrediënten. Als je een ongebruikelijke combinatie van ingrediënten in je kast hebt, tik het eens in op internet en er komt zeker iets uit.

Recepten vinden via ingrediënten kan bijvoorbeeld op de volgende websites:
• www.smulweb.nl/recepten
• www.ingredienten.nl/recepten
• www.okokorecepten.nl

2. Let op aanbiedingen en denk vooruit

Het loont echt om zoveel mogelijk te kopen wat er in de aanbieding is. De valkuil is wel dat je allerlei producten koopt die je normaal niet gebruikt, dus dat is iets om op te letten. Koop alleen producten in de aanbieding die je normaal ook koopt. Het meest voordelig is ook om hierbij vooruit te denken: als shampoo in de aanbieding is, koop het dan voor een aantal maanden vooruit. Zelfs met vlees kun je dit doen en het vervolgens (al dan niet al klaargemaakt) in de vriezer bewaren. In het moment is de uitgave wat groter, maar op lange termijn bespaar je geld. Als je dit consequent doet kun je minimaal € 250 per gezin besparen per jaar. Blijf wel prijzen vergelijken ook al is een product in de aanbieding, soms is een aanbieding alsnog duurder dan een soortgelijk product van het huismerk van de supermarkt. Het product kan ook bij een andere supermarkt standaard al lager in prijs zijn.

3. Online boodschappen doen

Veel supermarkten hebben tegenwoordig een mogelijkheid om online je boodschappen te bestellen zodat je deze alleen nog hoeft af te halen. Los van het statiegeld op de tassen betaal je hiervoor rond € 2,50 aan servicekosten. Dat klinkt misschien niet erg besparend, maar tijd is ook geld en het scheelt veel tijd (en moeite). Bovenal kun je veel gemakkelijker je budget in de gaten houden als je online je winkelmand vult. De bedragen tellen automatisch op en zo blijf je precies binnen je boodschappenbudget. In de supermarkt loop je immers niet snel met je rekenmachine in de hand om je budget in de gaten te houden. Ook kun je boodschappenlijsten opslaan en weer gebruiken zodat de verleiding tot allerlei extra’s die je eigenlijk niet nodig hebt veel minder is. In de supermarkt zelf is het veel verleidelijker om allerlei lekkere extra’s in je kar te gooien als je er toch langs loopt. En ga je toch zelf naar de supermarkt, zorg dan in ieder geval dat je geen stress of trek hebt en niet te vermoeid bent als je gaat omdat je dan geneigd bent meer te kopen.

4. Koop zoals je oma dat deed

Al die voorbewerkte en voorgewassen producten zijn gemakkelijk, maar wel veel duurder dan onbewerkte producten en vaak zitten er ook meer vitaminen in de niet voorbewerkte variant. Het bereiden kost wat extra tijd, maar in verhouding bespaart het veel geld.

5. Plannen

Plan het eten voor een week. Je gooit hierdoor minder eten weg, maar het scheelt ook stress. Tijdgebrek is vaak een reden om meer uit te geven dan gepland. Als je na het werk moe bent en nog boodschappen moet doen is het verleidelijk om iets makkelijks te kiezen als je vooraf nog niet had bedacht wat je gaat eten. Je kiest sneller voor kant-en-klaar en dat is prijziger dan zelf eten klaarmaken. Wanneer je gepland hebt wat je gaat eten en je hebt zelfs al veel boodschappen in huis hoef je alleen nog heel gericht wat verse producten te halen.

Weetje

Koken op een keramische kookplaat of een elektrische kookplaat kost ongeveer € 100-€ 130 per jaar per huishouden. Terwijl je voor koken op gas gemiddeld € 45 per huishouden per jaar kwijt bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *