Besparen op de zorgverzekering, zo doe je dat!

Jaarlijks wisselen van verzekering doet vrijwel niemand, het kost veel tijd en energie om uit te zoeken welke verzekering voor jou het goedkoopst is. Toch zijn de verzekerden die jaarlijks overstappen het beste uit. Verzekeraars doen er namelijk alles aan om zoveel mogelijk klanten in het bestand te hebben, waardoor lage stuntpremies enkel voor nieuwe klanten zijn weggelegd. Regelmatig overstappen is dus de beste manier om op je verzekering te besparen. Maar met onze extra tips maak je die maandelijkse hap uit je budget nog een stuk kleiner!

 

  1. Je eigen risico verhogen

Ben je gezond en heb je een spaarpotje achter de hand voor noodgevallen? Verhoog dan je eigen risico. Dit is wettelijk vastgelegd op 375 euro en kun je ophogen tot maximaal 875 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse zorgpremie en hoe meer je kunt besparen op je zorgverzekering. Mocht je onverwacht toch ziek worden? Dan kan een hoog eigen risico duur uitpakken, een spaarpotje is dus van belang!

  1. Wat heb je nodig?

Veel Nederlanders nemen een aanvullend pakket voor de tandarts of de fysiotherapeut. Maar als je een gezond gebit hebt en de fysiotherapeut nog nooit hebt bezocht, is dat echt niet nodig. Bovendien worden serieuze kwalen en bijbehorende behandelingen altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Dus ook voor een gebroken been heb je geen aanvullende verzekering nodig. Maak je echter veel gebruik van alternatieve gezondheidszorg, draag je steunzolen, of heb je een beugel nodig? Dan kan een aanvullende verzekering erg handig zijn en voordelig uitpakken. Bedenk voordat je een verzekering afsluit dus goed welke zorg je nodig hebt. Zo voorkom je dat je je verzekert voor behandelingen en therapieën die je toch niet gaat gebruiken.

  1. Natura of restitutie?

Bij een naturapolis of budgetverzekering wordt enkel zorg vergoed die is verleend door specialisten aangesloten bij de verzekeraar. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan worden de kosten niet of maar gedeeltelijk vergoed. Een naturapolis scheelt je al snel 10 euro per maand, maar soms moet je flink reizen voor zorg aangezien je maar in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht kunt. Een restitutiepolis is daarentegen een stuk duurder, met het enige voordeel dat je bij alle zorgverleners terecht kunt voor een volledige kostendekking. Als je wilt besparen, kies je dus voor een naturapolis.

  1. Collectief verzekeren

Een andere goede manier om op ziektekosten te besparen is door een collectieve zorgverzekering af te sluiten. De ‘groepskorting’ kan oplopen tot wel 15 procent, wat dus aardig scheelt in de portemonnee. Collectief verzekeren is vaak mogelijk via de werkgever, de sportvereniging, de bank of via patiëntenverenigingen van chronische zieken.

  1. Betaal je zorgpremie in één keer

Als je je premie in één keer voor het hele jaar betaalt, geeft je zorgverzekeraar een korting. Die korting ligt rond de drie procent en is altijd mooi meegenomen. Dus als je het jaarbedrag kunt missen, kies er dan voor om je premie in één keer te betalen.

  1. Vraag zorgtoeslag aan

Heb je een lager inkomen? Dan heb je recht op zorgtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je zien of je in aanmerking komt voor deze bijdrage.

 

Als je toch graag bij je eigen verzekeraar blijft, bel dan eens met de klantenservice. Leg uit dat je graag bij hen blijft maar het bedrag dat je nu betaalt toch te hoog vindt. Je hebt kans dat ze je ook dan een mooie deal aanbieden, aangezien ze jou natuurlijk wel als klant willen behouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *