Hoe kun je besparen op cadeaus

Een maand met veel feestjes of verjaardagen kan stress veroorzaken als je het geld eigenlijk niet kunt missen. Deze stress is niet nodig, er zijn veel manieren om te zorgen dat dit geen hoge en vooral onverwachte kostenpost is. In dit artikel de beste tips om te besparen op cadeaus.
Wanneer de budgetten krap zijn kunnen cadeaus, en zeker de feestdagen, kostenposten zijn waar eigenlijk geen ruimte voor is. In 2014 wilde de helft van de Nederlandse consumenten minder geld uitgeven aan cadeaus voor de feestdagen dan het jaar daarvoor, dit blijkt uit onderzoek van het economisch bureau van de ING. Neem deze tips om te besparen op cadeaus ter harte en je zult veel minder geld uitgeven en toch een goede indruk maken bij de ontvanger.

1. Plannen en voorbereiden

Begin op tijd en plan vooruit, het is een kwestie van ‘anders gaan denken’. Feesten als Sinterklaas of kerst kun je het hele jaar al in je achterhoofd houden. Wanneer je op markten bent of koopjes ziet gedurende het jaar kun je vast wat inkopen. Zo spreid je de uitgaven. Dus verzamel de cadeaus door het hele jaar heen om de kosten te spreiden en koopjes en leuke aanbiedingen te scoren. Het kost misschien iets meer moeite, maar grote kans dat je leukere cadeaus vindt omdat je er meer tijd en ruimte voor hebt. Bovendien voor minder geld. Noteer in je telefoon het hele jaar wensen van je gezin of de mensen waar je Sinterklaas of kerst mee viert. Dit kun je natuurlijk net zo goed doen voor verjaardagen. Tegen die tijd is de ontvanger zelf al vergeten dat hij of zij dat wilde hebben en is extra verrast, misschien nog wel meer om de moeite die je gedaan hebt om het te onthouden. Wacht zeker niet tot het laatste moment, want tijdgebrek is niet goed voor je creativiteit en dan val je sneller terug op dure cadeaus. Hoe vroeger je begint met het verzamelen van leuke cadeautjes, hoe beter. Tegen de feestdagen heb je dan al een voorraadje.

2. Mooi hoeft niet duur te zijn

De cadeaus waar je heel blij mee bent zijn niet de duurste cadeaus, het zijn de cadeaus die het beste bij je passen. De cadeaus waarvan je ziet en voelt dat er over is nagedacht. Het is het feit dat iemand zich echt verdiept heeft in jou als persoon. Een door de betreffende artiest gesigneerde cd, een fotoboekje van jullie avonturen samen of verzin een andere onvergetelijke herinnering. Je kunt ook een paar uur van je tijd cadeau geven. Om samen wat klussen in huis te doen, te schilderen, een weekend op de kinderen te passen of te helpen met iets waar jij goed in bent. Zo geef je een cadeau waar de ander echt iets aan heeft en bovendien heb je quality time samen (behalve als je op de kinderen past waardoor de ander lekker een avond of weekend weg kan natuurlijk).

3. Wees creatief

Wanneer jij heel creatief bent en bijvoorbeeld goed in taarten maken, illustreren, dichten, kalligraferen of oude meubeltjes opknappen, maak daar dan meer gebruik van. Vaak zijn we vals bescheiden en vinden het ‘gek’ om iets cadeau te geven wat we zelf gemaakt hebben, terwijl het voor de ander misschien wel een van de mooiste dingen is om te krijgen. Er is moeite voor gedaan en het cadeau kan ook nog extra persoonlijk zijn. Kun je goed koken dan is het niet ingewikkeld om een mooie taart, smakelijke bonbons of lekkere culinaire hapjes te geven. Schrijf een persoonlijk gedicht of een mooi sprookje met de ontvanger in de hoofdrol en print dat uit op mooi papier. Zo zijn er talloze mogelijkheden.

Meer tips om te besparen op cadeaus

• Via de website Fiverr bieden mensen van over de hele wereld allerlei diensten aan (meestal) voor $ 5. Hier kun je een band een persoonlijk liedje laten inzingen om cadeau te geven, een illustratie, karikatuur of filmpje laten maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het via deze site vinden.
• Wanneer je echt geen budget te besteden hebt kun je ook eens kijken bij een weggeefwinkel. Er zitten er verschillende door heel Nederland en ze worden gerund door vrijwilligers. Hier kun je spullen brengen en ook gratis winkelen. Deze winkels zijn echt bedoeld voor iedereen, niet alleen voor mensen die geen geld hebben. Het idee van deze winkels is namelijk dat hergebruik beter is voor het milieu. Het gaat om het bieden van een plek waar het nu eens niet om geld draait maar om medeleven en respect: een geld-vrije-oase, ontmoetingsplek en een alternatief voor de wegwerpeconomie. De meeste wegwerpwinkels hebben een limiet, je mag bijvoorbeeld maximaal vijf items meenemen.
• Zet kortingscodes.net in je favorieten en check deze eerst als je van plan bent om een cadeau aan te schaffen bij een bepaalde winkel. Het kan echt de moeite waard zijn hier vooraf naar te kijken en zo veel geld te besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *