Lagere energiekosten: Licht uit, stand-by aan!

‘Doe nou toch eens het licht uit!’ Het is een opmerking die velen van ons als kind van hun ouders te horen kregen. Inmiddels weten we dat het licht uitdoen enorm scheelt op de energierekening. Maar met de komst van de LED-lampen is het financiële verschil tussen licht aan en licht uit enorm gekrompen. Hoe je de energierekening wel omlaag brengt? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij die je direct in praktijk kunt brengen!

 

We gaan je niet vertellen dat je de kachel lager moet zetten, want ook wij houden niet van een koud huis. Wel is het verstandig om de kachel een uur voordat je naar bed gaat alvast uit te zetten. Tegen de tijd dat je je bed inkruipt is de slaapkamer nog warm genoeg om lekker in te slaap te komen. ’s Ochtends help je de verwarming een handje door de gordijnen een uurtje langer dicht te houden. Zo ontsnapt er minder warmte en verbruikt de kachel minder energie om op temperatuur te komen.

 

Om jezelf op temperatuur te krijgen is er niets fijner dan een lange warme douche. Maar als je wilt besparen doe je dit beter niet iedere dag. Kort douchen is ook fijn en scheelt veel in de energiekosten. Na het sporten douche je op de sportschool, zodat je die warme douche thuis kunt overslaan. Toch liever thuis douchen? Zorg dan dat je een waterbesparende douchekop hebt.

 

Een andere manier om op warm water te besparen is door de vaatwasser en wasmachine pas aan te zetten als deze helemaal vol zijn. Die vieze borden kunnen echt wel twee dagen worden opgespaard. En meerdere kleuren in één keer wassen gaat ook prima met speciale ‘kleurdoekjes’ die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Kies op beide apparaten voor de ‘eco’ functie, of stel ze in op een lagere temperatuur. Als je de wasmachine op 30 graden instelt wordt de was net zo schoon als wanneer je op 60 graden wast.

 

De magnetron hebben we overigens niet meer nodig. Eten ontdooien doe je voortaan namelijk in de koelkast. ’s Ochtends haal je uit de vriezer wat je die avond wilt eten en zet je het in de koelkast, dan is het rond etenstijd ontdooit. Laat je maaltijd niet op de aanrecht ontdooien, want dan komt het op kamertemperatuur en is het ’s avonds minder vers. Ook bij het bereiden van het ontbijt kan de magnetron uitblijven, want die havermout maak je net zo makkelijk klaar in een pannetje. Uit onderzoek blijkt dat op gas koken het voordeligst is, dus kies in een nieuwe keuken altijd voor gas!

 

De rest van de apparaten in huis schakel je ’s nachts helemaal uit. De stand-by stand van je computer, audio-installatie en televisie verbruikt namelijk meer energie dan je denkt. Stel je apparaten wél zo in dat ze snel op stand-by springen wanneer je ze niet gebruikt, anders blijven ze ongemerkt helemaal aan staan. Daarnaast is het slim om telefoonopladers uit het stopcontact te halen als je ze niet nodig hebt. Opladers verbruiken stiekem ook energie en zijn één van de grootste sluipverbruikers.

 

Ten slotte toch nog een tip met betrekking tot verlichting. Zorg ervoor dat alle lampen in huis zijn voorzien van LED-lampjes of spaarlampen en vermijd het gebruik van dimmers. Handig om de hoeveelheid licht mee in te stellen, maar door dimmers verbruik je vaak meer energie dan nodig. Als je merkt dat je een lamp nooit op het maximale vermogen laat branden, vervang je de lamp beter door een lamp met een lager wattage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *