Meer geld overhouden: tips van experts

Heb jij ook altijd een stukje maand over aan het einde van je geld? In dit artikel lees je hoe je meer geld kunt overhouden, en geven wereldwijd bekende financieel coaches advies.

Werk met een systeem

Je geld goed managen is in feite gewoon een vaardigheid en dat kun je leren. Als je er wat tijd en aandacht aan wilt besteden kun je meer geld sparen en meer geld overhouden aan het einde van de maand. Miljonair T. Harv Eker geeft wereldwijd trainingen over geld (Millionaire Mind) en adviseert om simpelweg een systeem aan te brengen in je financiën. Dat helpt je om overzicht te krijgen, om meer te sparen en meer over te houden doordat je precies weet hoeveel je te besteden hebt. Om een systeem aan te brengen hoef je echt niet veel geld te verdienen. Verdeel je inkomen over een aantal ‘potjes’ (mag natuurlijk letterlijk, maar vooral figuurlijk). Een potje vaste lasten en boodschappen, een potje om leuke dingen te doen, een potje om te sparen voor onverwachte uitgaven en vakanties enz. Structuur zorgt voor een goede en stevige basis en dat geeft overzicht en helpt je om goed met je geld om te gaan. Vind je dat moeilijk? Vraag dan hulp van een financieel- of budgetcoach, je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Met een paar sessies heb jij structuur en overzicht wat betreft je financiën.

Leestip: Het miljonairsbrein ontrafeld van T. Harv Eker

Meer geld overhouden door overzicht

Sommige mensen vinden het niet gemakkelijk om het overzicht te houden in hun financiële situatie of om daadwerkelijk aan te kijken hoe het er precies voorstaat. Toch is dit de enige manier om juist meer geld over te houden. Financieel coach Kate Northrup adviseert om jezelf te overwinnen en je financiële plaatje op een rij te zetten. In haar boek geeft ze de volgende tips:

  • Zet al je inkomsten en uitgaven op papier.
  • Check elke dag even je saldo en wees dankbaar voor wat je wél hebt, ook al is het weinig. Zo focus je niet meer alleen op het negatieve, maar vooral op je zegeningen en ben je daar dankbaar voor. Zo focus je steeds meer op winst in plaats van op verlies en dat heeft een positief effect op je relatie met geld.
  • Houd elke dag, bijvoorbeeld in een Excelsheet, je uitgaven even bij. Op die manier zul je niet snel meer uitgeven dan je te besteden hebt.
  • Plan één vaste dag/ochtend/middag voor je financiën per maand en gebruik die tijd om rekeningen te betalen, je inkomsten op een rijtje te zetten en te budgetteren. Gebruik deze tijd ook om alle rekeningen, brieven en overzichten netjes in je administratie op te ruimen. Kortom om alles rond je financiën bij te houden. Maak het leuk voor jezelf, zet er een grote pot thee bij en luister ondertussen naar je favoriete muziek.

Leestip: Money, a Love Story. Untangle your financial woes and create the life you really want van Kate Northrup (op dit moment nog niet in het Nederlands verkrijgbaar).

De kunst van het besparen

Je kunt meer geld overhouden dan je denkt, echt! Schrijft expert Annemarie van Gaal in haar boek Financiële workout. Je moet dan wel je uitgavenpatroon aanpassen en heel kritisch kijken waar je je geld nou eigenlijk aan uitgeeft. Zet wat extra geld opzij, bijvoorbeeld om eventuele dure kredieten bij postorderbedrijven of creditcards af te lossen of betalingsachterstanden in te lopen. Als je denkt dat dit niet kan omdat je geen geld over hebt aan het einde van de maand, dan schrijft Annemarie: iedereen kan meer geld overhouden dan hij nu doet. Je moet je gewoontes willen veranderen om uit een schuld te willen komen of om meer over te houden om bijvoorbeeld te sparen voor grotere uitgaven zoals een vakantie. Kijk eens kritisch naar je uitgaven van de afgelopen maanden. Is er niet ergens honderd euro te vinden die je niet had hoeven uitgeven? Er is altijd geld te besparen op je uitgaven. Maak het een sport om het bedrag aan uitgaven omlaag te brengen door te bezuinigen op je kosten van bijvoorbeeld abonnementen, vaste donaties, stoppen met roken, besparen op telefoon en internet (stuur vaker een email), cadeaus, verzekeringen enz.

Leestip: Financiële workout van Annemarie van Gaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *