Vanaf spoor 1 vertrekt de trein naar lagere brandstofkosten!

Besparen op brandstofkosten? De beste tip die we je kunnen geven is om voortaan met het openbaar vervoer naar het werk te gaan. Iets dat we eigenlijk allemaal wel weten, maar vaak niet serieus nemen. Want het openbaar vervoer, dat is zó lastig.

Parkeer + Reis

Nou, dat valt reuze mee. Niet alleen wanneer je vlakbij het treinstation woont of het werk dichtbij het eindstation ligt, want je kunt ook kiezen voor een combinatie van auto en trein. Veel stations hebben namelijk een Parkeer + Reis voorziening, waar je de auto parkeert om vervolgens gebruik te maken van de trein. Op stations buiten het stadscentrum zijn deze voorzieningen doorgaans gratis. Dit is dus vooral een goede tip wanneer je juist naar het centrum toe moet. Woon je in het centrum, dan is er vrijwel altijd een bus-, metro-, of tramhalte in de buurt.

Treinabonnement

Nu zal je denken, ‘leuk, maar ook dat treinkaartje moet betaald worden!’ Dat klopt, maar het is vrij eenvoudig om te voorkomen dat je de hoogste prijs betaald voor een treinkaart. De NS biedt bijvoorbeeld een groot aantal kortingsabonnementen aan. Zo heb je voor 50 euro per jaar al een Dal Voordeel abonnement waarmee je buiten de spits met 40% korting reist. Die 50 euro kun je na drie dagen pendelen al terugverdiend hebben! Dit is uiteraard alleen leuk wanneer je flexibele werktijden hebt, maar er zijn nog tal van andere abonnementen, zoals het OV-Jaarabonnement, waarmee je onbeperkt met bus, tram, metro én trein reist.

Samen reizen

Ook is het mogelijk een abonnement te delen met bijvoorbeeld een collega. Abonnementhouders mogen doorgaans namelijk drie reisgenoten meenemen die dan ook met korting reizen. Je kunt dus afspreken de abonnementskosten te delen. Geen optie? Spreek dan andere treinreizigers aan en vraag hen of je met ze mag meereizen, een simpele oplossing die nog leuk kan zijn ook!

Geld terug

Veel mensen zijn er van overtuigd dat de trein altijd vertraging heeft. De statistieken: op een dag heeft gemiddeld 15% van de treinen vertraging, een groot deel waarvan slechts 5 minuten of minder. Dat valt mee. Zeker wanneer je weet dat je bij vertraging geld terug kunt vragen. Tot een uur vertraging krijg je de helft terugbetaald, is de vertraging langer, dan krijg je het volledige kaartje vergoed. Geld terugvragen doe je online via de website van de NS.

Acties

Ten slotte raden we iedereen aan om de treinacties van drogisten en supermarkten in de gaten te houden. Deze winkels bieden regelmatig treinkaartjes aan met korting, waarmee je bijvoorbeeld een dag onbeperkt reist. Gemiddeld kost zo’n kaart 15 euro, terwijl een retourtje Eindhoven-Amsterdam al gauw 40 euro kost. Tel uit je winst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *